Çocuklarınızı abur cuburdan uzak tutun! ‘Şiddeti tetikliyor’

Posted by

DİDEM SEYMEN- Abur cubur olarak adlandırılan, genellikle yüksek kalorili, besin değeri düşük ve aşırı derecede işlenmiş gıdalar çocukların sağlığı üzerinde çeşitli olumsuz etkilere sahip. Almanya’da Springer Nature Akademik Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada da abur cubur ve şekerli içecekler tüketmek çocuklarda ve ergenlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu semptomlarının artmasına neden olduğu görüldü. Yaklaşık 60 bin kişinin verilerinin analiz edildiği araştırmada, abur cubur özellikle de şeker ve şekerli içecekler tüketmek, çocuklarda ve ergenlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) semptomlarının artmasıyla önemli ölçüde ilişki bulundu.

Öfke patlaması

Medipol Üniversitesi Hastanesinden Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman şunları söyledi:

“Bazı çalışmalar DEHB’li çocukların yeme kontrolünü kaybedebileceğini ve daha sağlıksız yiyecekleri seçebileceğini göstermiştir. Ayrıca bazı çalışmalar çöp yiyecek olarak adlandırılan düşük kaliteli, yüksek kalori, yağ veya şeker içeriği nedeniyle düşük besin değerine sahip yiyeceklerin DEHB riskinin artmasına katkıda bulunabileceğini bulmuştur. Ergenlik döneminde fast food, işlenmiş gıda ve asitli içecekler ağırlıklı beslenmenin dikkat sorunlarına, öğrenme güçlüğüne, sinirlilik ve öfke patlamalarına yol açtığını biliyoruz. Yani işlenmiş gıda, fast food ve asitli içecek tüketiminin ergenlerde depresyon, anksiyete bozukluğu, şiddet içerikli davranışlar için yatkınlaştırıcı faktörlerden birisi olduğunu söyleyebiliriz.”

Beynin işlevini de bozuyor

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri bölümünden Doç. Dr. Işıl Göğcegöz, abur cuburun etkisine ilişkin şunları dedi: “Tatlandırılmış içecekler/meşrubatlar, yağ ve şeker oranı yüksek gıdalar ya da fast food olarak bilinen gıda tüketimi ile bozulan glikoz metabolizması, öğrenme, dikkat gibi birçok beynin işlevini olumsuz etkiler. Yağ ve şeker oranı yüksek gıdalar beyinde dopamin salınımını artırır. Beyin ödül sistemini etkiler ve yüksek glikoz ve yağ içeren gıdalara bağımlılık oluşabilir.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir