19 ülke, 23 limanda bayrak dalgalandırdı

Aydın Hasan – Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Türkiye ve Japonya arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100’üncü ve Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya Seyri’nin 134’üncü yıldönümü kapsamında Japonya Seferi düzenledi. TCG Kınalıada Korveti, 4,5 ay olarak planlanan görevine 8 Nisan’da Foça Levnetler Limanı’ndan başladı. 19 Ağustos olarak planlanan dönüş takvimi, Mısır İskenderiye liman ziyaretinin de eklenmesiyle 21 Ağustos’a sarktı. 

ERTUĞRUL’UN GÜZERGÂHI 

Ertuğrul Fırkateyni’nin güzergahını izleyen Kınalıada Korveti, gidiş istikametinde Cidde (Suudi Arabistan), Cibuti, Mogadişu (Somali), Male (Maldivler), Chittagong (Bangladeş) Kuala Lumpur (Malezya), Jakarta (Endonezya), Bangkok (Tayland) Hong Kong (Çin Hülk Cumhuriyeti) Busan (Güney Kore), Kushimoto, Tokyo, Hiroşima (Japonya) güzergâhında yol aldı. Korvetin Japonya’dan dönüş güzergahı; Manila (Filipinler), Singapur, Kolombo (Sri Lanka), Maskat (Umman), Doha (Katar), Abu Dabi (Birleşik Arap Emirlikleri), Karaçi (Pakistan), Salallah (Umman), Cibuti (Cibuti), İskenderiye (Mısır) şeklinde oldu. 

ÜST DÜZEY AĞIRLANDI 

Ziyaret edilen tüm ülkelerde; Devlet Bakanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanı, vali ve birlik komutanları seviyesindeki makamlara nezaket ziyaretleri gerçekleştirildi. 19 ülkede toplam 41 makam sahibi ziyaret edildi. Ayrıca milli üretim gemide, üst düzeyde çok sayıda konuk ağırlandı. 

Ziyaret edilen ülkelerin deniz kuvvetleri unsurlarıyla eğitimler de gerçekleştiren korvet, üst düzey ziyaretlerde bulundu. Ayrıca Kınalıada’da davetler düzenlenip misafir ağırlandı.

SON LİMAN İSKENDERİYE

Korvetin Foça’ya dönüşünden önce uğradığı son liman Mısır İskenderiye oldu. İskenderiye ziyareti, sefer planına sonradan eklendi. Milli Savunma Bakanlığı Savunma Güvenlik Genel Müdür Yardımcısı Tümamiral Dr. Refik Levent Tezcan, geminin ziyareti nedeniyle İskenderiye’ye gitti. Tümamiral Tezcan ile Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu ve gemi kaptanı Serkan Doğan, İskenderiye Valisi Amiral Ahmed Halid’e ve Deniz Komutanı Amiral Eşref İbrahim Attoa’ya da nezaket ziyaretinde bulundu. Büyükelçi Şen, TCG Kınalıada gemisinde resepsiyon düzenledi. Geminin ziyaret planında Hindistan’ın Mumbai Limanı’na yapılacak ziyaretin iptal edilmesi dikkat çekti.

TCG Kınalıada’da Sualtı Taarruz ve Sualtı Savunma Komutanlığı timleri de görev yaptı. Timler, zaman zaman açık denizlerde silah atışları ve eğitim icra etti.

ADA SINIFI KORVET

Ada Sınıfı korvet olan TCG Kınalıada, Milli Gemi projesi çerçevesinde üretildi. Milli üretim korvet, ağırlıklı olarak milli üretim savaş yönetim sistemi ile silahlara sahip. 2019 yılında hizmete alınan korvet, ROKETSAN tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk deniz füzesi Atmaca’yı taşıyor. Korvet, HAVELSAN tarafından üretilen Ağ Destekli Veri Entegre Savaş Yönetim Sistemi (ADVENT) ile donatıldı. Kınalıada, 2 bin 440 ton ağırlığında, 99 metre boyunda, 14.4 metre genişliğinde. 20 ton silah depolama kapasitesine sahip ve ve 29+ deniz mili azami sürate ulaşabiliyor. Mürettebat sayısı 95. Suüstü harbi, deniz altı savunma harbi, hava savunma harbi, keşif gözetleme, asimetrik savunma harbi görevlerine uygun biçimde tasarlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir